Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KTSO BAŞKANI FATİH ÇAPRAZ,EYLÜL AYINDAKİ ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ KOMUOYUNU BİLGİLENDİRDİ

KTSO BAŞKANI ÇAPRAZ EYLÜL AYI ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ

KTSO BAŞKANI ÇAPRAZ EYLÜL

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Fatih Çapraz Eylül ayı içinde yapmış olduğu çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Çapraz’ın yapmış olduğu açıklama şu şekilde; “Saygıdeğer basın mensupları, çok değerli üyelerimiz ve Karabük kamuoyu, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Eylül içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalar ve hizmetler ile ilgili maddeler aşağıdaki gibidir.

10 Eylül tarihinde İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu toplantısı, Ayhan Zeytinoğlu’nun başkanlığında online olarak gerçekleşti. Toplantıya Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı olarak katıldım. Toplantıda, İKV’nin son dönemde gerçekleştirdiği faaliyetler ve geleceğe yönelik planladığı projeler ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Aynı zamanda, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye-AB ilişkilerindeki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu ve İKV’nin bu konularda yürüttüğü çalışmalar değerlendirildi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak 11-14 Eylül tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve demir çelik organizasyonlarının başında yer alan METAL EXPO fuarına katılım sağladık. Karabük’ün önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan firmaların stantlarını ziyaret ederek, hayırlı olsun temennisinde bulunduk.

17 Eylül tarihinde, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO), Özener Marka Patent Danışmanlık ve Koçali Hukuk Bürosu iş birliğiyle ‘’ Marka ve Markalaşmanın Önemi’’ bilgilendirme semineri KTSO toplantı salonunda gerçekleştirildi. Markalaşmanın işletmelerin rekabet gücünü artırmadaki rolüne dikkat çekerek, marka yönetiminin stratejik planlamanın önemi hakkında bilgiler verildi. Ayrıca markalaşma sürecinde hukuki koruma ve marka tescili süreçlerinin önemini vurgulayarak, katılımcılara marka hukuku ve olası hukuki riskler konusunda detaylı bilgiler sunuldu.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak 19-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ANKİROS 2024 fuarına katılım sağladık. Fuarda, Karabük’ün önde gelen sanayi kuruluşlarının stantlarını ziyaret ederek destek olduk ve firmaların ekonomiye sundukları katkılardan dolayı yetkililere teşekkür ettik. Demir-çelik, döküm, demir dışı metalürji teknolojileri, makina ve ürünlerinin en önemli buluşma noktalarından biri olarak bilinen ANKİROS fuarında, Karabük’ün sanayi potansiyelini bir kez daha gözler önüne serilmesinden dolayı çok mutlu olduk. Karabük olarak bu tür organizasyonlarda yer almak, şehrimizin ve sanayimizin gelişimine katkı sağlamak çok önemli, katılım sağlayan tüm firmalarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu, Genel Müdürlüğü himayelerinde yürütülen “Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı 26 Bölgesel İzleme ve Değerlendirme Komite Toplantısı” 23 Eylül tarihinde gerçekleşti. Toplantıya, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen meclis üyemiz Ahmet Ulusoy katıldı.

23 Eylül tarihinde “İş Dünyası İstişare Toplantısı”, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Profesör Dr. Vedat Işıkhan ‘ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.​ Toplantıya Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı olarak katılarak sayın bakanımıza iş gücü ve Karabük hakkında dosya sunduk ve söz alarak;

• Kıdem tazminatının OECD üye ülkeler ile kıyaslanarak yeniden düzenlenmesi,

• Gece çalışma süresinde demir ve çelik sektörüne özel düzenleme yapılması (İş Kanunu 69.mad),

• SGK İşten Çıkış Bildirgesi’ne arabuluculuk çıkış kodu eklenmesi,

• İşçi-işveren davalarında gerekçeli karar açıklandığı anda icra takibi başlatılmasının önlenmesi, işverene ödeme için süre verilmesine yönelik düzenleme yapılması,

• BAĞ-KUR sigortalarının prim gün sayısının diğer sigorta türleri ile aynı hale getirilmesi (9000 günden 7200 güne düşürülmesi),

• 01.10.2008 tarihinden önce vergi kaydı, oda kaydı bulunan ancak resen BAĞ-KUR tescil kaydı oluşturulmayan kişiler için af çıkartılması, konuları hakkında konuştuk. İş dünyasının sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledikleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Profesör Dr. Vedat Işıkhan’a ve bu imkânı sağlayan TOBB Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir kez daha teşekkür ediyoruz.

24 Eylül tarihinde, Karabük Orman İşletme Müdürlüğü ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) arasında iş birliği protokolü imzaladık. Protokol kapsamında; erozyonla mücadele ve orman varlığının arttırılması kapsamında, OGM tarafından ülke genelinde yürütülen ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmalarının KTSO üyesi ve çalışanlarının katkılarıyla desteklenmesi, Karabük ili Karabük Orman İşletme Müdürlüğü sınırları dahilinde bedelli hatıra ormanları tesis edilmesi suretiyle, ülkemize yararlı hizmetlerde bulunmuş Türk Büyüklerinin isimlerinin yaşatılması ve gelecek nesillere tanıtılması, yapılan ağaçlandırma çalışmalarının görsel ve yazılı basın aracılığı ile geniş halk kitlelerine ve kamuoyuna duyurularak vatandaşlarımızda çevre bilincinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Karabük Sanayi ve Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde Besenve Enerji tarafından düzenlenen Tübitak 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Programı bilgilendirme semineri gerçekleşti. Seminerde; sera gazı emisyonları, karbon ayak izi yönetimi ve destek programları konularında detaylı bilgiler aktarıldı. Kurumsal Karbon Ayak İzi emisyonların GHG Protokolü ve ISO 14064-1 standardı kapsamında nasıl hesaplanıp raporlanabileceğini aktarılarak sera gazı emisyonlarının takibi, hangi verilerin toplanması gerektiği ve karbon ayak izi yönetimi için kullanılan yöntemler ayrıntılı olarak ele alındı. Uluslararası arenada büyük önem taşıyan Kyoto Protokolü, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi iklim anlaşmaları da katılımcılara kapsamlı bir şekilde işlendi. Türkiye’de küçük ve büyük ölçekli imalat sanayi tesislerinin yeşil dönüşümünün sağlanmasına yönelik olarak; kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımlarına yönelik hibe ve destek programlarını aktarıldı.

29 Eylül tarihinde, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, “Türkiye Buluşmaları” kapsamında Karabük’e geldi. Ziyaretleri kapsamında Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezinde gerçekleşen ‘’STK ve İş Dünyası Buluşması’’ toplantısında sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileriyle buluştu. Toplantıya Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı, yönetimi ve meclis üyeleri olarak katıldık. Toplantı sonrasında basına kapalı olarak gerçekleştirilen özel toplantıda sayın bakanımıza üyelerden gelen sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili dosya ilettik. Ayrıca söz alarak, Karabük’ün ekonomik gelişmeleri, sanayi bölgelerinde ve yerel ekonomiyi desteklemek adına atılacak adımlar üzerine istişarede bulunduk. Kendilerine detaylı sunumları ve bize istişare imkânı tanıdıkları için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Kendilerine aktardığımız başlıca maddeler,

  • VERGİ, KDV MEVZUATI VE TORBA YASA HAKKINDA

Demir-Çelik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız yüksek cirolarına rağmen çok düşük kâr marjı ile çalışmaktadırlar. Yılın başında yürürlüğe giren KDV 2 tevkifat kısmını önce ödemeyi nakden yapıp, takip eden ayda mahsup işleminin yapılacak olmasından dolayı ticaretimiz çok zorlaşmıştır. Eski KDV tebliğinde olduğu şekilde aynı ay içerisinde mahsup işlemlerinin devam etmesi gerekmektedir, şu an sadece ilgili dönem aynı üründen kaynaklı ay içinde yapılmış olan alışta doğan 2 nolu KDV ile satıştan doğan 1 nolu KDV ‘nin aynı anda mahsubuna imkân vererek, vergide adalet ve eşitliğin sağlanması adına da önemli bir katkı sağlayacaktır. 1 nolu KDV Beyannamesinden kaynaklı alacağımızın, eskisi gibi aynı aya mahsup edilebilmesi daha verimli olacaktır.

Bir diğer konu, KDV tevkifatlı alım ve satımlarda eşitsizlik ile ilgili. Örnek vermek gerekirse, biz haddeciler, kütük demiri Kardemir’den alırken %20 KDV’yi peşin ödüyoruz, fakat ürettiğimiz mamulü satarken 5/10 tevkifat ile satıyoruz. Yine biz haddeciler izabelerden yani elektrik ark ocağı olan üreticilerden kütük demir alırken 7/10 tevkifat ile alıyoruz. Bu ürünlerin nakliyesine 2/10 tevkifat ödüyoruz. Tüm ürünlerde tevkifat oranlarının eşit olmasını istirham ediyoruz. Ayrıca Kardemir’den de kütük demir alırken tevkifatlı almayı istirham ediyoruz çünkü aksi takdirde üretici olarak ciddi bir finans yükü ile karşı karşıya kalıyoruz.

  • DÂHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ SÜRELERİ HAKKINDA

İhraç ettiğimiz demir çelik ürünlerinin ana girdisi olan kütük demir, kısmen Karabük Demir Çelik Fabrikasından (Kardemir) kısmen de Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) ile yurtdışından ithal edilip daha sonra ihraç edilmek suretiyle tedarik edilmektedir. Daha önce DİİB süresi, 9 ay normal süre 4,5 ay ek süre olmak üzere toplam da 13,5 aydı. Bu süre yaklaşık iki yıl boyunca 6 ay normal süre 3 ay ek süre olmak üzere 9 aya düşürüldü. Yaklaşık bir yıldır da Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü belge sürelerini 4 ay normal süre 2 ay ek süre ile birlikte toplam da 6 ay olarak uygulamaktadır. Dış piyasaların da resesyona girdiği bu dönemde bu kadar kısa sürede hem sipariş edilen ithal girdinin üretilerek fabrikamıza ulaşması hem de üretim aşaması ve tekrar ihraç edilmesi göz önünde bulundurulduğunda bu süre zarfında ihracat taahhüdünü yerine getirmesi çok güçtür. (NACE Kodu: 24.10.05) DİİB sürelerinin bu hususlar dahilinde tekrar değerlendirilmesini talep etmekteyiz.

  • BATI KARADENİZ BÖLGESİNİN VE HATTA ÜLKEMİZİN İHRACATININ ARTIRILMASI İÇİN GEREKLİ OLAN FİLYOS LİMANI VE DEMİRYOLU AĞININ GELİŞTİRİLMESİ HAKKINDA

Ülkemizin dışa açılım ve ihracat kapasitesinin artması Filyos Limanı sayesinde olacaktır. Batı Karadeniz ve hatta Orta Anadolu bölgesinin sanayileşmesin önü bu sayede açılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefindeki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma adına çok büyük katkı sağlayacaktır. Filyos limanı aynı zamanda, Marmara’nın yükünü azaltacaktır. Batı Karadeniz bölgemizde kurulu olan ve ihracata çalışan ve çalışmak isteyen firmalara kullandırılması ve aynı zamanda konteyner limanı haline getirilmesini istirham ediyoruz. Mevcut haliyle orada TPAO bir gaz işleme tesisi kurdu. Bu milli bir mesele olduğu için hepimiz çok gururluyuz ve destek vermekteyiz. Bizim ricamız, bizler de o limanı kullanarak ihracatımızı geliştirebilelim. Yine bu bağlamda, ülkemizde navlun fiyatlarını düşürebilmek ve limanlara üretilen ürünleri taşıyabilmek adına demiryolu taşımacılığına daha fazla önem verilmesini arzu ediyoruz.

  • LOJİSTİK MERKEZ HAKKINDA

Kurmakta olduğumuz ikinci organize sanayi bölgemiz olan Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi içinden demiryolu geçmekte. İçerisinde kurulması planlanan “LOJİSTİK MERKEZ” hedefimiz var. Bulunduğumuz yerden birçok ile ve Filyos limanına hem karayolu ile hem de demiryolu ile sevkiyat yapabileceğimiz bir LOJİSTİK MERKEZ kurmak hepimizin hedefi olmalıdır. EOSB içinde kurulacak Lojistik Merkezin direkt olarak demiryolu ile Filyos limanına yük gönderebilmesi de ayrıca işin ehemmiyetini göstermektedir. Batı Karadeniz bölgemizde, LOJİSTİK MERKEZ yok, serbest bölge yok, yeterli antrepo ve depolama yeri yok. Hepsini aynı anda inşa etmek, faaliyete geçirmek kolay değil, bunun farkındayız. Bir yerden başlamak adına hep beraber hareket edersek başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.

  • ÜÇ (3) NİSAN SANAYİ GÜNÜ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA

3 Nisan gününün ülkemizde sanayi günü olarak tescil edilmesi ve kutlanması. Malumunuz, ülkemiz demir ve çelik sanayisi ile ilk defa 3 Nisan 1937 yılında temeli atılan ilk ağır sanayi demir ve çelik fabrikası ile tanışmıştır. İlk Türk demiri Karabük’ümüzde üretilmiştir. Karabük, İskenderun Demir Çeliğin, Ereğli Demir Çeliğin kuruluşuna, ülkeye yapılan baraj ve köprülere damgasını vurmuştur. En önemlisi, sanayi kültürünün gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Bu sebeple sizden istirhamımız 3 Nisan gününün tıpkı avukatlar, mühendisler, eczacılar günü gibi sanayi günü olarak anılmasında ve tescillenmesinde bize yardımcı olmanızdır.

Sözlerime son verirken, bugüne kadar yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda, bizlere destek veren, saygıdeğer meclis üyesi arkadaşlarıma, değerli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma ve oda personelimize teşekkür etmek istiyorum. Yine her türlü çalışmalarımızda bizlere destek veren başta Valimiz Sayın Mustafa Yavuz Bey’e, belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize, tüm protokolümüze, daire müdürlerimize, sivil toplum kuruluş temsilcilerine ve Karabük kamuoyuna teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.